Smederevska tvrđava

SMEDEREVSKU TVRĐAVU, kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od  1428-1439 godine.Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela - Velikog grada i Malog grada.

Prvo je  podignut Mali grad gde je smeštena rezidencija Despota Đurđa, zgrada za porodicu, pratnju i stražu, kao i biblioteka i kovnica novca. Izgradnja Malog grada trajala je samo dve godine! Najreprezentativniji deo  Malog grada bila je Velika sala za prijeme – Sala magna audientia, ukrašena sa tri gotičke i jednom romaničkom biforom - prozorima isklesanim u kamenu, jedinstvenim primerom u izgradnji srednjovekovnih gradova u Srbiji.

Po završetku izgradnje Malog grada, izgrađen je i Veliki grad Smederevske tvrđave oko 1439.godine. Pri tom je dozidano još 19 kula sa bedemima, a sa kopnene strane prokopan je rov koji je spajao reke Dunav i Jezavu. Na taj način Tvrđava je okružena sa svih strana vodom i kao takva se svrstavala u vodeni tip utvrđenja. U Velikom gradu Smederevske tvrđave nalazili su se vojni logori i živelo je lokalno stanovništvo.

Smederevski grad definitivno pada u turske ruke 1459.godine, a time i srpska srednjevekovna država.


Mali grad Smederevske tvrđave svakodnevno je otvoren za posetioce od 08 do 20 časova tokom sezone i od 08 do 17 časova van sezone. 
Za najavu grupnih poseta i usluge vodiča možete nas kontaktirati direktno putem telefonskog poziva na broj +381 26 615 666

 

 

 

 CENA ULAZNICE ZA OBILAZAK MALOG GRADA SMEDEREVSKE TVRĐAVE

 

 Pojedinačna ulaznica

 250,00 dinara

 Povlašćena pojedninačna ulaznica (učenici, studenti i penzioneri)  

 150,00 dinara

 

 Ulaznice za najavljene grupne posete (15 i više posetilaca) sa uslugom turističkog vođenja

 250,00 dinara

 

 Grupna ulaznica (do 5 osoba ) sa uslugom turističkog vođenja

 1.800,00 dinara

 Grupna ulaznica (do 10 osoba ) sa uslugom turističkog vođ

enja    

 3.000,00 dinara

 

 *Ulaz u Mali grad Smederevske tvrđave se ne naplaćuje deci do 7 godina u pratnji odrasle osobe i licima sa invaliditetom, kao i za grupne posete učenika sa područja grada Smedereva u pratnji učitelja/nastavnika/profesora.

 

 

CENA USLUGE TURISTIČKOG VOĐENjA

 

 Mali i Veliki grad Smederevske tvrđave

1.200,00 dinara

 

 Mali i Veliki grad Smederevske tvrđave na engleskom jeziku

 1.800,00 dinara

 Obilazak grada Smedereva

 2.400,00 dinara

 

 Obilazak grada Smedereva na engleskom jeziku

 3.000,00 dinara

 

 

 


 

Informacije

Telefon

+381 26 615 666

+381 66 6115 666

Email

info@visitsmederevo.com

Slične objave

Glavni gradski trg

Glavni gradski trg

Glavni gradski trg predstavlja centralni deo Smedereva. Trougaone je forme kao i Tvrđava. Nalazi se na mestu nekadašnje velike pijace.

Pročitaj više

Hram Svetog Georgija

Hram Svetog Georgija

Hram Svetog Georgija je sagrađen u periodu od 1850-1854. godine. Zidan je po ugledu na manastir Manasiju i treći je po veličini hram u Srbiji. Rađen je od belog mermera po projektu Jana Nevole a graditelj je bio Andreja Damjanov.

Pročitaj više

Zgrada starog opštinskog doma

Zgrada starog opštinskog doma

Zgrada starog opštinskog doma podignuta je dvadesetih godina prošlog veka, po idejnom projektu profesora i akademika, arhitekte Pere Popovića iz Beograda.

Pročitaj više

Opštinski sud

Opštinski sud

ZGRADA OKRUŽNOG NAČELSTVA danas zgrada OPŠTINSKOG SUDA je sagrađena između 1886. i 1888.godine.

Pročitaj više

Spomenici

Spomenici

Spomenik borcima Prvog svetskog rata 1914 - 1919. godine. Nalazi se na glavnom gradskom trgu u neposrednoj blizini hrama Sv. Georgija.

Pročitaj više

Gimnazija Smederevo

Gimnazija Smederevo

Godine 1871. po odobrenju Ministarstva prosvete, u Smederevu je osnovana gimnazijska realčica, prva srednja škola u smederevskom  kraju.

Pročitaj više